torstai 10. heinäkuuta 2014

Paradise unexplored

Kävin kasvimaalla seuraamassa Naga Morich -chilien kasvua. No, eivät ne kasva. Murr.

Naga Morich lajiketta pidettiin pitkään tulisimpana chilinä (nykyään on jalostettu vielä ihanampi kamalampi kasvihirviö). Lajike on peräisin Nagalandista, Intian koillisesta osavaltiosta.

Sain talvella Intiassa reissatessani eräältä nagapojalta kuivattuja chilejä, ja päätin kokeilla kasvattamista. Suomen ilmasto vaan ei tunnu ihan ihanteellistelta näille kuuman auringon lapsille.

Kasvimaa ja nagachilit saivat mut fiilistelemään Nagamaata. En edes tiennyt että maailmassa on sellainen kolkka - ennen kuin huomasin matkustaneeni sinne. Noh, kaikkea oppii.

Jos Intiasta tulee mieleen ainoastaan viiksikkäät, intialaisen näköiset miehet, hindut, lehmät ja intialaisen näkäöiset vaatteet ja intialaisen makuinen ruoka, niin tässäpä tulee pieni infoläjäys:

Intia on, kuten kaikki tietävät, valtava maa. Sekä pinta-alaltaan, että väkiluvultaan. (Intia tulee pian ohittamaan - ellei ole jo ohittanut - Kiinan maailman väkirikkaimpana maana.)

Ei siis pitäisi olla yllätynyt siitä, miten moninainen kulttuurien kirjo Intiaa värittää.

Kieliä, kansoja, uskontoja.

Ehkä vähiten tunnettua aluetta ovat Seitsemän Sisarta - seitsemän osavaltiota koillisessa Intiassa. Ne eroavat muusta Intiasta kaikista räikeimmin, ja olivat pitkään suljettuja ulkomaalaisilta.

Wikipedia:

The Seven Sister States (Assamese: সাতভনী ৰাজ্য), also called "Paradise Unexplored," is a name given to the contiguousstates of Arunachal PradeshAssamMeghalayaManipurMizoramNagaland and Tripura in northeastern India

On vaikeaa selittää eroa muun Intian ja koillisten osavaltioiden välillä. Mutta yritetään. Kuvittele astuvasi junaan vaikkapa Kalkutassa ja nousevasi junasta Dimapurissa (kaupunki Nagamaassa). Se on kuin astuisi Intian rajan yli suoraan Laosiin. 

Mausteet, vaatteet, talot, ihmisten kasvonpiirteet - mikään ei vaikuta kovin "intialaiselta". 

(Fun fact, esimerkiksi Nagamaassa vallitsi suhteellisen pitkään perinteinen, vahva soturikulttuuri. Mutta sielläpä ei asunut ihan mitä tahansa arkipäiväisiä keihäänkalisuttajia, ei. Vaan pääkallonmetsästäjiä.)

Nyt kun kaikki on sopivan kiinnostuneita Nagamaasta (sinne saa turistitkin nykyään matkustaa!), tässä muutama linkki. 

Youtubesta löytyvä dokumentti:

India's Lost World

Nagamaalaista musiikkia:

Marks of War

Nagamaassa syödään hyvin erilaista ruokaa kuin, ööh, "Intia-Intiassa" (termit on mulla hallussa?).
Kaikkea syödään mikä liikkuu, esim koiria.

Nagaruokaa

Vuosittain Nagamaassa järjestetään Hornbill festivaalit, joiden tarkoitus on pitää yllä ystävyyttä heimojen välillä ja esitellä heimojen kulttuuria.

Hornbill festivaaleilta

Chiliä syödään kilpaa Hornbill festivaaleilla


Rengma sotureiden perinteinen tanssi


Nauttikaa pienestä seikkailumatkasta tietokoneen ääressä, mä painun takaisin kasvimaalle selvittämään, mitä temppuja voisin tehdä chiliparoille.

Pus <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti